İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Hararet Yapan Araca Ne Yapılmalıdır?

Gündelik hayatımızda motorun hararetlenmesi araç kullanıcıları için sıklıkla karşılaşılması olası bir durum olabilmektedir. Bu durumda aracın kesinlikle kaputu hemen açılmalı ve kısa süre çalışır olmasına dikkat etmek öncelikli derecede önemlidir. Bu önlem, hem araç performansı için hem de can güvenliği için bilinmesi gereken altın kuraldır.
Motorda hararetlenmenin araç içerisindeki problemlerden kaynaklandığı gibi; aracın hava sıcaklığının az olduğu kuraklamanın fazla olduğu yerde uzun süre bulunması da araç içi harareti arttıran nedenler arasındadır.

Hararet yapan araca nasıl müdahale edilir?” sorusu sürücülerin merak ettikleri konulardan bir tanesidir. 

Öncelikle hararet yapan araç mutlaka kenara çekilmeli ve aracın kaputu açılıp motorun birazcık soğuması gerekeceği için hiçbir şekilde müdahale etmeden motorun çalışması kontrol edilmelidir. Eğer motordaki hararet azalmazsa çalıştırmayı kısa bir süre durdurmalı ve su haznesi içerisine belli oranda su ilave edilmelidir. Motorun hararet seviyesi için 10 dk kadar aralıklar ile aracı çalıştırmanız faydalı olacaktır. Araç içerisindeki hararet seviyesi normale dönene kadar bu işlemleri tekrarlamanız gerekmektedir.

Bir aracın trafikte hararetlenmesi, diğer araç sürücülerini de tehlikeye sokabilir. Bu durumda; can güvenliği ve trafik kurallarına uygun bir şekilde araç müsait bir yere çekilmeli, motorun soğuması için aracın kaputu uygun bir şekilde açılıp yapılabiliyorsa müdahalesi sağlanmalıdır. Yapılan müdahaleler şayet yetersiz kalıyorsa yol-yardım hizmetlerinden faydalanılmalı, en yakın servise araç sevk edilmelidir.
Hararetlenen araçlar için en kolay olabilecek metod olan Yol-Yardım hizmetleri; uzun süreli aylık araç kiralamalarda, kullanıma ve çevresel şartlara bağlı olarak devreye alınabilmekte, araç sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için olabildiğince hızlı ve kolayca onarım hizmeti sunabilmektedir.

Aracın Hararet Yaptığı Hallerde Uygulanması Gereken İşlemler Nelerdir?

•    Öncelikle bir süre bekleyerek motorun soğuduğundan emin olmanız gerekir.

•    Motorun soğuduğundan emin olduktan sonra aracınızın kapağını açarak temiz su ilave ediniz.

•    Bu işlemden sonra aracınız dikkatli bir şekilde olduğu yerde çalışmalıdır. 

•    Aracın su haznesine taze su eklemeniz, motor içerisinde devir daim yapılmasını kolaylaştırır ve sağlıklı olarak çalışır hale gelmesine destek olabilirsiniz. 

•    Motorun hararet seviyesi normale dönene kadar bekleyin. Optimal sınırlarda görünüyorsa yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Motorda Hararetlenme Sebepleri Nelerdir?

Araç motorlarında pek çok sebepten hararet meydana gelebilir. Bu sebeplerin belli başlıları şu şekildedir;

•    Radyatörde tıkanma meydana gelmesi

•    Radyatör peteklerinde tıkanma oluşumu ya da buradaki su seviyesinin azalması

•    Arabanın soğutma fanında arıza oluşumu

•    Vantilatör kayışlarında kopma ya da gevşeme olması

•    Otomatik fanda arıza meydana gelmesi

•    Termostatta arıza meydana gelmesi

•    Uygun viteste araç kullanılmaması

•    Motor yağının azalması 

Uygun Hararet Seviyesi Kaç Olmalıdır?

Araçlarda hararet göstergesi, genellikle kilometre sayacının iç kısmında veya alt kısımda yer almaktadır. Bu seviye normal çalışır durumdaki araçlarda 55-60 dolaylarında olurken, sağlıklı motor performansı için hararet seviyesi 90’ın üzerinde olmaması gerekir. 90’ın üzerine geçildiği durumda hararet seviyesi için kırmızı renkte uyarı göstergesi yakmaktadır.

Araçta Hararetin Önüne Nasıl Geçilebilir?

Araçlarda motor hararetinin önüne geçebilmek için araç soğutma sisteminin bakımının düzenli olarak yaptırılması ve yağ seviyesinin kontrollerinin yapılması gerekir. Bununla beraber can suyu ve antifriz takviyeleri de araç sıcaklığını dengelemede ve iç harareti azaltmadan yardımcı olacaktır.
Motorlarda performansal bazda yüksek hızda kullanımı da motorda iç harareti arttırır. Bu da motor kullanım ömrünü düşüreceği için, yol durumuna göre uygun hız ve devirlerde araç kullanılması aracınız için daha sağlıklı olacaktır.
 


Etiketler: Hararet Yapan Araca Ne Yapılmalıdır?