İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Hayat Kurtaran Yardımcı Sürücü Sistemleri

Günümüzde bitmek tükenmek bilmeyen bir rekabet ortamında tek gaye sürücünün güvenliği ve konforunu sağlayacak çalışmalar olsa da bunun yanı sıra ileriye dönük olan teknolojik gelişme adı altında araçların değer kazandırılması çalışmalarının devam ettirilmesidir. Araç kullanıcılarının zamanla bunun ayrımı ve düşüncesini ortaya koyarak çeşitli amaçlar ile bu yüzden araç satın almak istedikleri veya araç kiralama hizmetlerinden faydalanmak istedikleri açıkça gözlemlenmektedir.

Araçlarda kullanıcıların güvenliği, konforu ve araç performansı için belirlenmiş, temel 5 farklı yardımcı sistemi ele almak mümkün olacaktır. Bunları inceleyelim;

1. Kör Nokta Uyarı Sistemi (Blind Spot System)

Trafikte seyir esnasında sürüş konsantrasyonunun tam olması çok önemlidir. Bu nedenle bazı durumlarda; konsantre bozan çeşitli durumlar ve dikkati dağıtabilecek uyarıcı işaretlere maruz kalınması da yol güvenliğini tehlikeye atabilmektedir. Bu tehlikelerden biri ise kör nokta veya bölgede kalan farkedilmesi güç engellerin risk oluşturabilmesidir. Blind Spot System, bir diğer adı ile Kör nokta uyarı sistemi, araçlarda genellikle dikiz aynanın alt köşelerinde bulunan 2 adet alıcı sensörler ilgili aracın durum ve lokasyon takibini kullanıcıya bildirerek görünmeyen tehlikelere karşı uyarır. Bu sayede kullanıcı için güvenli yolculuğun önü açılıyor.

Kör Nokta Uyarı sisteminin esas temel amacı araç kullanım anında milisaniyelerde kullanıcıya bilgi vermek ve olası tehlikelere anlık müdahale edebilmektir. Yalnızca seyir halinde kör noktada olan yakın engelleri algılamakla kalmıyor, park halindeki aracın yeniden trafiğe çıkabilmesi için kontrollü olarak engel takibi yaparak algılama sağlar. Bu işlevleri gerçekleştirirken bir diğer yardımcı sistem olan Şerit Takip Sistemi ile koordineli ve destekli çalışması söz konusudur. Otomotiv sektöründe standart haline gelen bu iki sistem arasında birimler arası iletişim, Merkezi Kontrol Birimi (ECU) aracılığı ile sağlanıyor.

2. Acil Fren Asistanı (EBA)

Bu sisteme Fren Destek Sistemi desek de yanlış olmaz. Sebebi ise tek bir ortak görevi olan fren sistemini düzene ve kontrole alabilmektir.

EBA Sistemi, BAS (Brake Assist System) ile neredeyse birebir aynı çalışma prensibine sahiptir. EBA (Acil Fren Asistanı), genel olarak tüm motorlu araçlarda bilinen küresel bir kavram olsa da BAS sistemi ise ESP tarafından kontrol edilen bir sistemdir.

EBA sistemine göre; araç kullanıcısı fren pedalına panikle hızla basması sonucu fren destek sistemi oluşan basıncı aniden yükselterek frenleme kuvvetini maksimum değere çıkarır. ABS sistemi; tekerlerin kayma durumunda karşı basıncı dengelemesi ile patinajı engelleyerek hızlı bir şekilde etkin frenlemeyi sağlar. Kontrollü frenlemeyi amaçlayan “Fren Destek Sistemi” ne yardımcı bu sisteme Acil Fren Asistanı adı verilir.

Acil Durum Asistanı;

  • Bir çocuk veya hastanın aniden yola atlaması veya geçişi,
  • Yol veya Tepede karşılaşılan ani bir tümsek veya çukurlu zeminde,
  • Çarpışma anında trafiğin yoğun olduğu kör noktalı alanlarda,
  • Enkaz ve karşılaşılan büyük dereceli nesnelerle karşılaşıldığında,
  • Tehlikeli virajlarda ve şerit değişim durumlarında devreye girmektedir.

3.    Trafik Asistanı (Navigasyon-GPS)

Trafik Asistanı, yolculuk esnasında rota ve seyir bilgilerinizin gösterildiği (güzergah, güzergah mesafesi, yakıt durumu, yol dinamiği durumları) bilgi ekranı yardımı ile kullanıcıya bilgi sağlayan yardımcı sistemlerden biridir.

4.    Adaptif Hız Kontrolcüsü (ACC)

ACC sistemi, Cruise Control çalışma mantığında olduğu gibi çalışmaktadır. Bazı araçlarda hız sabitleme olarak bilinse de yalnızca sabit hızda seyri sağlanmamakla birlikte bazı yardımcı sistemler ile birlikte çalışmaktadır. Bu sistemler vasıtasıyla; aracın yoldaki seyrinde ani hız ve frenleme yapmaya engel olup, fren sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için yol durumuna göre aracın hızını ve şerit takibini yapabilmesini sağlar.

Adaptif Hız Kontrolcüsü olarak bilinen bu sistem, aracın seyri esnasındaki konum ve hız sensörleri bir arada çalışarak önündeki araç ile güvenli takip mesafesi bırakarak ilerlemesini sağlar. Bu tür sistemin radar ve lazer algılayıcıları yardımı ile öndeki araca yaklaşıldığında yumuşak bir frenleme yaparak hız ve mesafe korunmasını öncelikli olarak gerçekleştirir.

ACC teknolojisinin; gelecekte akıllı otomobillerin en önemli bileşeni olarak gösterilmesinin yanı sıra sürücü ve araçtan kaynaklı olası hataların ve kazaların önüne geçebilmesi kullanıcıların, en önemli tercih sebebi olan yardımcı bir sistemdir.

Uyarlanabilir ve kontrol edilebilir sistemlerden biri olan Adaptive Cruise Control, kullanıcı için tam anlamıyla yol seyrinde hakimiyet sağlamaz. Bu sistemin sürücüye asistanlık yapması suretiyle ani frenleme ve hızlanmadan kaçınılarak araçta maksimum performans ve minimum yakıt tüketimi sağlar.

5.    Çekiş Kontrol Sistemi (TCS)

Trafikteki uzun yolculuklarda şahit olduğumuz aracımızın özellikle bazı dar ve bozuk yollardan kaynaklı olarak motorun bununla birlikte fren sistemlerinden başlıcası olan ABS’nin epey bir zorlandığını ve algılamakta bazen güçlük çektiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden ABS’nin temel çalışma potansiyeline yardımcı olabilecek sistemlerden biri olan Çekiş Kontrol Sistemidir.

Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) ’nin esas amacı, yol seyri boyunca fren sistemini aktif tutmak bunun yanısıra her ne durumda olunursa olunsun araç içerisinde yola hakimiyeti ve frenlemeye bağlı süspansiyonlarda sarsıntılara engel olmaktır.

Son yıllarda ülkemizde de gelen veya üretilen araç modellerinde TCS’nin gelişimi için çeşitli test ve uygulamalar yapılmaktadır. Bunun sebebi ise araç içerisinde bilinçsizce trafiğe çıkılmasından kaynaklanan kazalar ve bunların oluşturduğu hasarlardır.

KolayFilo Araç Kiralama bünyesinde bulunan stok araç parkında, konforlu araç modelleri ile güvenlik koşulları esas alınarak alıcısına kullanım kolaylığı sağlayan yardımcı sistemler ile donanmış olup, siz değerli müşterilerine hem güvenli araç kullanımı hem de konforlu araç deneyimi sunmaktadır.
 


Etiketler: Hayat Kurtaran Yardımcı Sürücü Sistemleri