İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Yeni Ehliyet Almanın Şartları

Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş kişiler ehliyet almak için gün saymaktadırlar. Ehliyet alma kuralları her geçen sene kısmi olarak bazı değişikliklere gitmesi dolayısı ile güncellenen bir takım koşullar söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla Yeni Ehliyet Alabilmek İçin Gereken Şartlar” şeklinde araştırma yapan kişiler bu yeni kurallardan haberdar olarak ona yönelik çalışma sergilemeleri ve ona göre hareket edip doğru işlemleri yapması gerekir. Ülkemizde karayollarında taşıt sürmek için mutlaka bir ehliyete sahip olmak gerekir. Bunun için de hem güvenlik açısından hem de sağlık açısından bazı kurallar belirlenmiştir. 

Ehliyet Almak İçin Eğitim Durumu Önemli Mi?

Eskiden ehliyet almak için eğitim durumunun pek bir önemi yoktu. Fakat 2020 yılı itibari ile ve gelecek senelerde de geçerli olmak üzere ehliyet için bir eğitim durumu şartı getirildi. Buna göre yeni dönemde ehliyet almak için en az ilkokul diplomasının olması şarttır. İlkokul diploması olmayan sürücü adayları ehliyet almak için kurslara yazılamaz ve ehliyet alamazlar. Bundan dolayı en azından ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. 

Ehliyet Alma Süreci Uzun Mu?

Ehliyet almak isteyenlerin aklına takılan sorulardan biri de ehliyet almak için gereken zamandır. Öncelikle milli eğitim bakanlığı tarafından her ay bir ehliyet sınavı belirlenmektedir. Bu sınavlar hem teorik hem de uygulamalı sınavlardır. Bu süreçler ise herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda 1.5 ay ya da en geç 2.5 ay kadar sürebilmektedir. Ehliyete yazılma süreci ve sınav başlangıcı da hesaba katılırken ehliyetin eline ulaşması toplam 2.5 ay kadar sürebilmektedir. Bazı istisna durumlarda bu süre biraz daha uzayabilir.

Ehliyet Sınavından Kaç Alınması Gerekir?

Ehliyet almak için iki türlü sınava girmeniz gerektiğini söylemiştik. Öncelikle teorik sınavı geçen adaylar ikinci sınav olan uygulamalı ya da halk arası ile bilinen direksiyon sınavına geçebilirler. Öncelikle teorik sınavdan 50 sorudan mutlaka 70 alınması gerekmektedir. 70'in altında not olan öğrenciler ehliyetin teorik sınavından geçemez ve tekrardan bu sınava girmesi gerekecektir. 70 ve üzeri not alan adaylar uygulamalı sınava geçmeye hak kazanırlar. Uygulamalı sınavdan da yine en az 70 alan sürücü adayları ehliyet almaya hak kazanırlar.

Ehliyette Sağlık Durumunun Önemi Nedir?

Karayollarının belirlemiş olduğu kıstaslara göre ehliyet almak isteyen bir kişinin sağlık durumu son derecede önemlidir. Araç kullanmaya engel olabilecek herhangi bir sağlık koşulu taşıyan adaylar, sürücü ehliyeti alamazlar. Sürücü kursu kayıt için sizden birkaç tane evrak isteyecek ve bunun içinde sağlık raporu da gerekecektir. Sağlık raporu hastanelerden alınır ve doktor imzası olması şarttır. Ayrıca eğer görme problemi olan kişiler varsa, yine bu durum sağlık raporuna işlenir adayların ya gözlük ya da lens kullanması trafik esnasında zorunlu kılınır. 

Ehliyet Alım Yaşı Nedir?

 Motorsiklet (M, A1, B1) ehliyeti için minimum 16 yaşında olmak,
 A2, B, BE, C, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için minimum 18 yaşında olmak,
 C, CE, D1, D1E, ehliyet için de minimum 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir.


Etiketler: Ehliyet Alma Şartları