İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Radar Cezası Nedir, İtiraz Edilebilir mi?

Radar cezaları günümüzde sürücüleri doğrudan ilgilendiren önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cezaların başında maddi cezalardan olan Trafik Para Cezası (TPC) gelmektedir. Bu cezaların gün geçtikçe caydırıcı özelliği önemsenmekte ve meblası yükselmektedir.
Radar cezalarının, haksız olabileceğini düşünen bir takım sürücülerimiz için; itiraz ve geri bildirim süreci ile alakalı bilgileri yazımızda ele aldık.
Radar Uygulaması; daha güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için Emniyet Genel Müdürlüğü, İç İşleri Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile yürütülen ortak çalışmalar sonucunda belirlenmiş olup trafik kurallarına uygunluk çerçevesi gözetilerek belirli yasal prosedürler ortaya çıkarılmıştır. Bu prosedürlerin ışığında Trafik kazalarını ve trafik kural ihlâllerini en aza indirmek için çalışmaları sürmektedir.
Araç sürücülerinin zaman zaman hız sınırını bilerek veya bilmeden geçebilmesi söz konusu olabilmektedir. Buna bağlı olarak hız limitinin belirli oranlarda geçilmesi halinde farklı miktarlarda çeşitli Trafik Para Cezası uygulanmaktadır. 2021 yılındaki ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu güncel Radar Cezaları şu şekildedir:

%10-30 ’si arasında aşım yapıldığı takdirde;
Toplam Ceza Tutarı = 314 TL
İlk 15 gün içerisinde ödemesi halinde; (%25-) = 235,50 TL
Verilen Ceza Puanı =  (-10P)

%30-50 ’si arasında aşım yapıldığı takdirde;
Toplam Ceza Tutarı = 652 TL
İlk 15 gün içerisinde ödemesi halinde; (%25-) = 489 TL
Verilen Ceza Puanı = (-15P)

%50 veya üzerinde aşım yapıldığı takdirde;
Toplam Ceza Tutarı = 1339 TL
İlk 15 gün içerisinde ödemesi halinde; (%25-) = 1004,25 TL
Verilen Ceza Puanı = (-15P)

Radar cezalarının bulunduğumuz dönem içerisinde artık ilgili eskort araç için değil, yol üzerinde yerleştirilen kamera sistemleri ve trafik lambalarına bağlı olan sensörlerce de tespit edilip, araç sürücülerini yakalaması söz konusudur. Bu yüzden belirli nokta ve trafik uyarı levhalarının olduğu yerlerde, belirlenmiş hız limitleri bulunmakta olup hız sınırı üzerine çıkıldığı takdirde Radar Cezaları kesilmekte olup cezai sorumlu olan ilgili aracın kamera ve yol kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ‘ne ulaşmaktadır.
Polis çevirmelerinin yanı sıra özel cihazlarca tesbit edilen ilgili aracın süratı, plaka ve ruhsat bilgileri  işlenmekte olup bu işlevi plaka tanıma sistemleri ve kameralar gerçekleştirmektedir. Bu sayede Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) üzerinden aracın yol üzerindeki belli alanlarda takibi sağlanmaktadır.

Radar Cezası Sorgusu Nasıldır?

Emniyet Genel Müdürlüğü , e-Devlet Kapısı veya Gelir İdaresi Başkanlığı kuruluşu yardımı ile ilgili aracın plaka ve ruhsat bilgileri üzerinden Trafik Tescil ve Cezai İşlemleri görüntülenebilmektedir.

Günümüzde özellikle şehirler arası yollarda yaygınlaşan EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) uygulaması ile radar cezaları daha pratik ve profesyonel olarak kaydedilmekte, aracın ruhsatına işletilmektedir.
EDS Sistemi, radar cezaları ile beraber trafiği ihlâl eden her türlü durum için görüntü işleme ve elektronik kayıt seçeneği ile cezaların tescillenmesini kolaylaştırmaktadır.

Radar Cezası İçin İndirim Uygulanabilir Mi?

Radar cezaları, kesildikten sonra ilk 15 gün içerisinde ilgili birimlere (gib, e-devlet, vergi dairesi) tahsil ve ödemesi yapıldığı takdirde %25 oranında iskonto söz konusudur. 15 gün veya daha fazla geciken cezai para cezalarında indirim söz konusu değildir.

Radar Cezaları Sisteme Ne Zaman İşlenir?

Radar cezaları, alındığı ilk 3 gün içerisinde sisteme işlenerek, 3-7 gün içerisinde e-devlet sistemine tam anlamıyla düşmektedir. www.turkiye.gov.tr üzerinden ”araç plakasına yazılan ceza” şeklinde aramaya yazıldığı takdirde detaylı bilgiyi görüntüleyebilirsiniz.

Radar Cezalarına İtiraz Nasıldır?

Eğer cezanın yazılmış olduğu ilgili bölgede herhangi bir uyarı veya işaret levhası bulunmuyorsa bu durumda cezaya itiraz edebilme hakkınız söz konusu olabilmektedir. Tebliğ’den ilk 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliği ’ne dilekçe verilerek itiraz için başvuru yapılabilmektedir. Bu süre içerisinde gönderilmesi gereken ilgili belgeler:

•    Kimlik Fotokopisi

•    Ruhsat Fotokopisi

•    Karar Tutanağı-Tebliğ Zarfı

•    Dilekçe
 


Etiketler: Radar Cezası Nedir İtiraz Edilebilir mi?