İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Otomobillerde Segment Farkı

Otomobiller hem donanımsal hem de üretim teknolojilerine dayanan sistem özelliklerine göre çeşitli gruplara (segment) ayrılmıştır. Dolayısıyla özelliği fazla olan otomobiller üst segment kategorisinde değerlendirilirken, daha ekonomik ve özelliği standart kullanıma uygun olan araçlar daha alt düzeydeki segmentlerde değerlendirilmektedir. Bundan dolayı otomobilleri hem kullanım açısından hem de donanımı olarak birbirinden ayırmak için segment farklılıkları oluşturulmuştur.
Otomobillerde segment seçimi yapmak isteyen kullanıcıların merak ettiği iki tip soru vardır. Bunlar;

•    Otomobillerde Segment Ayrımı Nedir?

•    Segment Farkını Oluşturan Özellikler Nelerdir?

şeklindedir.

Segment Kavramı; kısaca açıklayacak olursak segment kelimesi bölmek ya da parçalamak manasına gelmektedir. Aynı tip özellikte olan araçlarda belirli bir kategoride ihtiyaca göre şekillenen özellikler arasında değerlendirme yapılabilmesi ve mukayese edilmesi açısından segment kavramı ön plana çıkmaktadır.
Kısaca otomobillerdeki segmentlere deyinecek olursak, bu farklılıklar noktasında biraz daha aydınlanmanız mümkün olacaktır.

Otomobillerde segment ayrımı; fiziksel, donanım ve performans bazında 5 farklı kategori üzerinden incelenmektedir. Bunlar; A, B, C, D ve E segmentleridir.

A segmenti; mini araç kategorisinde değerlendirilen araçların yer aldığı segment grubudur. Özellikle boyu 370 santimetreden küçük olan araçlar bu segmente dahil edilirler. Buna bağlı olarak bu araçların motor güçleri de aynı şekilde azdır. Benzin harcamaları yani yakıt sarfiyatları bu araçlarda oldukça düşüktür. Oldukça hafif kasalı olan bu tip araçlar A-Segmenti kategorinde yer alır. Bunlara örnek olarak verilebilecek otomobiller; Peugeot 107, Volkswagen Fox gibi araçlardır.

B Segmenti; araç türlerinin boyları 370-400 cm santimetre arasında yer alan araçlar olarak değerlendirilirler. B-segmenti araçlar A-Segmenti araçlara göre daha güçlü araçlardır. Yakıt sarfiyatları ve motor güçleri de yine A-segmenti araçlara göre fazladır. Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Hyundai i20,  türü araçlar bu türde değerlendirilen araçlardır.

C segmenti; araçlar orta sınıfa hitap eden araçlar olarak da bilinmektedir. Dünyada en çok üretilen ve satılan araç türleri C-segmenti araç türleridir. Bundan dolayı C-segmentli araç türlerinde fazlaca model ve çeşit yer almaktadır. Uzun yol gidebilmesi ve performansı yüksek olması sebebiyle bu araçlar ülkemizde en fazla tercih edilen araç segmentleri arasındadır. Satış miktarları fazla olduğundan dolayı diğer araçlara göre satış fiyatı da ucuzdur. Bu segmente sahip bazı araçlara örnek verecek olursak; Renault Clio, Renault Megane, Volkswagen Tiguan Skoda Octavia, BMW-1 serisi gibi araçlar bu grupta incelenmektedir. 

D segmenti; daha çok aile araçları kategorisinde yer alır. Konfor bu araç türlerinde ön plandadır. Performans ve Motor gücü açısından da C-segmenti araçlara göre bir hayli avantajlıdır. Yakıt tüketimleri de buna bağlı olarak C-segmentli bir araca göre daha fazla olması dezavatajı olsa bile yol tutuşu ve performansı tercih edilebilir bir segmenttir. D-segmentli araçlar, kalabalık ailelerde daha fazla tercih edilir. Bu segmente sahip bazı araçları değerlendirecek olursak; Peugeot 3008, Citroen C5, Volkswagen Passat vb. araçları bu kategoride görmekteyiz.

E Segmenti; ultra lüks ve üst segment türü olarak bilinen araçlardandır. Performans ve konfor bu araçlarda ön plandadır. Fiyat bakımından da diğer araç türlerine göre daha pahalıdır. Bundan dolayı E-segmenti araçlar üst sınıfa hitap eden araç türleridir. BMW 5.20, Audi A6 gibi araçlar bu kategoridedir.

Araçlar Neden Segmente Ayrılırlar?

Araçlar rekabet bakımından hem pazar fiyatı hem de donanımsal açıdan daha kolay mukayese edilmesi açısından segmente ayrılırlar. Böylece araçlar daha iyi değerlendirilip, tercih olanağına sunulmaktadır.
 


Etiketler: Otomobillerde Segment Farkı