İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

MTV Ne Zaman Ve Nasıl Ödenir?

Bir devletin en önemli egemenlik unsuru “Vergi”dir. Vergi koyamayan bir devletin egemenliğinden bahsedilmesi mümkün değildir. Çünkü devletler kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için vergi toplamak zorundadırlar. Tarih boyunca vergi bir devletin varlığının en önemli unsuru olmuştur.

Vergi Nedir?

Vergi, birçok alanın da konusunu oluşturmaktadır. Verginin bir tarifi; ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak aktarılmasıdır. Başka bir ifade ise vergi, devletin bireylerden ve kurumlardan yasa ile belirlenen biçimde kamusal hizmetlerin yerine getirilebilmesi amacıyla alınan paralardır. Verginin pek çok çeşidi bulunmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Türkiye'de en önemli vergi türlerinin başında MTV yani "Motorlu Taşıtlar Vergisi" gelmektedir. Kanun ile tanımlanmış motorlu taşıtlar için ödenen vergiye MTV denir. Motorlu Taşıtlar Vergisi sadece karayolu taşıtları için ödenmez MTV Kanununda otomobil, otobüs, motosiklet gibi taşıtların yanında uçak ve helikopter gibi diğer motorlu taşıtlar da sayılmıştır. Farklı kriterlere göre saptanan MTV bireysel araç sahipleri için bazen oldukça yüksek bir rakam olabilmektedir. Fakat kurumsal araç kiralama ya da bireysel araç kiralama işi ile iştigal eden firmalar bakımından da MTV'ler ciddi gider ve masraf kalemleri arasında yer almaktadır. Çünkü bu şirketlerin müşterilerine kiraladıkları araçların MTV yükümlüsü kendileridir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefi Kimlerdir? Kimler MTV Öder?

Milyonlarca motorlu taşıt sahibi aynı zamanda MTV mükellefi yani yükümlüsüdür. Karayolu Trafik Kanunu, MTV mükelleflerinin kimler olduğunu saymaktadır. Otomobil sahiplerinin araçları Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde kayıtlıdır.

Karayolu taşıt maliklerinin kendilerinde bulunan ruhsatta o motorlu taşıta dair bilgiler yer almaktadır. MTV'nin ne oranda, nasıl tahakkuk ve tahsil edileceği bu ruhsatta yer alan verilere göre olmaktadır. Taşıt sahipleri, araçların üzerindeki trafik sicil kaydının silinmesine kadar yasa gereği MTV ödemek zorundadırlar.

MTV Neye Göre Belirlenir?

MTV 'nin mükellefi, vergiye konu taşıtın sahibidir. Yani bir aracı ilk kez satın alan kişi trafik kaydı için aracını tescil ettirdiği anda MTV vergi mükellefi olmaktadır. Eğer trafikte kayıtlı bir araç devir alınıyorsa, satın alma tarihi ile birlikte mülkiyet kendisine geçip aracın ruhsatını alması ile birlikte yeni araç sahibi, MTV mükellefi olur.

MTV Ne Zaman Ödenir?

Son yıllarda artan maliyetler ve özellikle de yükselen MTV'ler insanları farklı arayışlara yönlendirmektedir. KolayFilo Araç Kiralama, uzun dönem araç kiralama veya yıllık araç kiralama seçeneklerinin mutlaka değerlendirilmesini önermektedir. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ne zaman ödeneceği de yasa ile belirlenmiştir. Buna göre MTV şu şekilde ödenir:

•    MTV, Karayolu trafik Kanunu'na göre yılda 2 kez ödenir. Bu verginin ilk taksiti Ocak ayındadır.

•    MTV'nin ikinci taksit ödemesi her yılın Temmuz Ayı’dır.

MTV Nasıl Ödenir?

Vergi mükellefi aracı için tahakkuk eden vergi tutarını öğrendikten sonra vergisini zamanında ödemek zorundadır. İşte bazı ödeme kanalları:

•    Aracın bağlı bulunduğu il veya ilçe vergi dairelerine ödeme yapılabilir.

•    Vergi dairelerinin anlaşmalı oldukları bankaların "Online Bankacılık" ve "Mobil Bankacılık" hizmetleri üzerinden MTV ödemeleri yapılabilir.

•    E-devlet portalı üzerinden araç sahibinin kimlik ve ruhsat bilgilerinin ibrazı sonucunda da ödeme için sorgulama yapılabilir.
 


Etiketler: MTV Ne Zaman Ve Nasıl Ödenir?