İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Egzoz Emisyon Nedir?

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte araçlarda salınan karbon gazlarında ciddi oranda azalmalar meydana gelmektedir. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı sertifika zorunluluğu getirilerek bu uygulamanın yaygınlaştırılması için tüm araçlar belli zamanlarda muayeneye alınmalıdır.
Aracınız için zorunlu olarak yaptırmanız gereken muayeneler yalnızca güvenlik sağlamak açısından değil, çevresel anlamda da temiz yakıt kullanabilmek adına da muayene yaptırılması gerekiyor. Bu muayenelerin temel kapsamına Egzoz-Emisyon adı verilir.

Egzoz Muayenesi; trafikteki seyrinde karbon salınımı yapan buna bağlı olarak çevre kirliliğine yol açan araçlarda belirli periyotlarda yaptırılması öngörülen işlemdir.
Egzoz gazı, trafikte olan motorlu araçların her gün doğaya yaydığı bir çeşit zararlı gaz olup, hem insan sağlığı için hem de atmosfer için tehdit edici bir gazdır. Çevre kirliliğinden ziyade çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilecek bu gazın yayılımını azaltmak için Çevre ve Sağlık Bakanlığı çalışmalar başlatmış olup, hava temizliğini ve insan sağlığını etkileyerek kirliliğe engel olmaktadır. Bunun en temel başlangıcı ise Egzoz-Emisyon hizmetleridir.

Egzoz Ölçümü Nasıl Yapılır?

Egzoz-Emisyon ölçümleri genellikle “TÜVTÜRK” tarafından yapılmaktadır. Aracın genel muayene işlemlerine gidilmesi halinde egzoz muayenesini de tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu durumda elinizde bulunması gereken bazı belgeler mevcuttur. Bunlar; muayenesi yapılacak araca ait tescil belgesi, nüfus cüzdanınız ya da ehliyetinizdir. Egzoz-Emisyon ölçümleri, söz konusu olan motorlu kategorideki araçların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadıklarını belirlemek için yapılan periyodik işlemlerdir. Taşıtların egzozundaki karbon gazı salınım değerleri, rölanti anında ve yüksek devirde ayrı ayrı ölçülerek kaydedilir. Gerçekleştirilen ölçümlerin sonucunda kaydedilen değerler belirlenmiş sınırlarda olduğu takdirde araç, egzoz-emisyon ölçümünü geçmiş olur ve ilgili aracın tescilinde egzoz pulu almaya hak kazanmaktadır. Egzoz-Emisyon testinde başarılı olan araçlar yakıt tasarrufu sağlayan ve çevrenin korunmasına katkı sunan araç kategorisinde olacağı için trafiğe çıkmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.  Egzoz-Emisyon ölçüm periyodları taşıtın türüne göre farklılık göstermektedir. Buna göre: Hususi ve resmi binek araçları için ilk muayene işlemi, aracın üçüncü yaşını doldurmasıyla yapılmaktadır, sonrasında da her iki yılda bir egzoz-emisyon ölçümünün yapılması gerekmektedir. Ticari araçlar için, bu ölçümün en az 6 ayda bir en geç senede 1 kere tekrarlanması gerekmektedir. 

Ölçüm İçin Nereye Başvurulmalı?

Egzoz emisyonu söz konusu olduğunda sorulan sorulardan biri de egzoz-emisyon nerelerde ölçtürülür olmaktadır. Kara taşıtlarından kaynaklı olarak egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne önemli bir konudur. Buna dair hazırlanan yönetmelik kapsamınca yapılan egzoz emisyonu ölçümü yaptırılması gerekir. Egzoz-Emisyon için Türkiye'nin tüm illerinde faaliyette olan TÜVTÜRK’te tüm araçlar için Muayene hizmetleri verilmektedir.  Egzoz-Emisyon ölçümü için TÜVTÜRK ’ün web sayfası üzerinden ilgili araç bilgileri sisteme girilerek değerlendirilmesi için erişime açık olup, ilgili araç için uygun bir gün ve saat belirlenerek randevu alınabilmektedir.

Ölçümden Geçebilmek İçin Ne Yapılmalı?

Motorlu araçlarda egzoz emisyonunu düşürmek için birkaç temel parçaya gereksinim söz konusudur. Bu parçalar aracın egzoz sistemine monte edilerek zararlı gazları filtreleyip zararsız gazlar olarak salınmaları sağlanır. Araçlar içerisinde benzinli veya dizel fark etmeksizin hepsinde katalitik konvertör kullanılabilir. Bu parça yakıt yanması sonucunda ortaya çıkan zararlı gazları, daha az zararlı olan gazlara dönüştürür. Katalitik Konvertör yeni nesil dizel araçların büyük çoğunluğunda bulunan ve hem yakıt performansı için hem de zararlı gazların filtrelenmesini sağlar. Partikül Filtresi ise dizel araçlarda yakıtın yanmasıyla ortaya çıkan siyah duman partikülleri filtrelemektedir. Fakat bu partiküller zaman içinde DPF’nin içinde birikme yapar. Bu sebeple de filtrenin düzenli olarak temizlenmesinin gerekliliği söz konusudur.

Egzoz Muayenesi öncesi, egzoz kontrolünün yapılması ve herhangi bir sorun varsa giderilmesi söz konusu olmalıdır. Bununla birlikte araçlarda yakıt ve enjeksiyonunda da bakımının yapılmış olması ve kontrollerinin sağlanmış olması egzoz testinden geçilmesinde avantajlı konumda olacaktır. Egzoz ölçümünde başarıyla geçen araçlar, yakıt tüketimi konusunda ve verimlilik konusunda uzun ömürlü kullanım yapabilmektedir.

Egzoz-Emisyon Fiyatı Ne Kadardır?

2021 yılı için belirlenen Egzoz-Emisyon ücreti 90 TL iken, muayene esnasında yapılan testlerde Egzoz-Emisyon yaptırmamış zorunlu araçlar için cezai işlem uygulanmakta olup, ilgili aracın siciline işletilmek suretiyle maddi para cezası 2067 TL olarak belirlenmiştir. Aracınızın egzoz muayenesi ölçüm işlemlerini e-devlet portalı üzerinden gerçekleyebilirsiniz. 

Egzoz-Emisyon Ölçümlerinden Muaf Olan Araçlar?

Egzoz-Emisyon ölçümlerinin motorlu araçlarda yapıldığını önceki konu başlığımızda ifade etmiştik. Fakat bazı kategorideki motorlu veya motorsuz araçlar bu ölçümden muaf tutulmaktadır. Bunlar:

•    Traktörler

•    Motosiklet

•    Mopedler

•    1979 Model Yılı ve öncesine ait dizel araçlar

•    Hibrit ve Elektrikli Araçlar

•    Hidrojen Yakıtlı Araçlar

Bu kategorideki araçların Egzoz-Emisyon ölçümünü yaptırması zorunluluğu yoktur. Buna ilaveten sıfır kilometreli araçlarda ise ilk 3 sene egzoz-emisyon zorunluğu bulunmamaktadır. Özellikle Sıfır kilometreli araç satışı veya kiralaması yapılan yerlerde, bu hizmetten muafiyeti söz konusudur. Araç Kiralama şirketlerinin bazıları, fabrikadan çıkan sıfır kilometreli araç hizmeti sunmakla birlikte, potansiyel müşterilerine kiralanan her araç için Egzoz-Emisyon hizmetinden muafiyet sunmakta, ilgili araç vergisi ile bakım-onarım masraflarından sizleri kurtarmaktadır.

Ölçüm Yaptırmak Zorunlu Mu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜVTÜRK’ün ortak çalışmaları sonucunda hazırlanmış olan yönetmeliğe göre tüm motorlu taşıtların egzoz emisyon yaptırması zorunludur. İlgili araç ölçümleri yaptırmadığı takdirde “Ağır Kusurlu” sayılarak trafiğe açık olan alanlarda araç kullanımı kısıtlanmaktadır. Tesbiti halinde ise cezai işlem uygulanmaktadır.  


Etiketler: Egzoz Emisyon Nedir?