İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) Nedir?

Trafik altında uzun yolculuklara şahit olduğumuz ve aracımızın özellikle bazı dar ve bozuk yollardan kaynaklı olarak motorun bundan öte fren sistemlerinden başlıcası olan ABS’nin epey bir zorlandığını ve algılamakta bazen güçlük çektiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden ABS’nin temel çalışma potansiyeline yardımcı olabilecek bir sistemle daha tanışın! Adı ise Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) olarak biliniyor. 

Daha önceki yazılarımızda Anti-Patinaj Sistemi (ASR) üzerinden bahsetmiştik, bu sistem ile neredeyse aynı prensip ve çalışmaya sahip olan TCS, son zamanlarda üretilen araçlarda karşımıza çıkmaya başlamıştır.
TCS Sistemi, kalkış esnasında motordaki yüksek güçlenmeden kaynaklanan yakıt sarfiyatına engel olmak için devreye girerek, araç performansında ekonomik açıdan avantajlı bir konuma getiriyor. Bunu nasıl gerçekleştiriyor, sizler için derledik.!

TCS’nin Çalışması Nasıldır?

Çekiş Kontrol Sistemi, lastiklerde frenleme sonucu kilitlenme ve patinaj yapmayı engelleyen bir çalışma sistemine sahiptir. Lastik algılayıcılarının, lastikte iki boyutta tarama yaparak çekişin gerçekleşmesini sağlayarak patinajı düşürür, yoldaki savrulma ve kaymaya engel olur.
Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) ’nin esas amacı, yol seyri boyunca fren sistemini aktif tutmak bunun yanısıra her ne durumda olunursa olunsun araç içerisinde yola hakimiyeti ve frenlemeye bağlı süspansiyonlarda sarsıntılara engel olmaktır.

Son yıllarda ülkemizde de gelen veya üretilen araç modellerinde TCS’nin gelişimi için çeşitli test ve uygulamalar yapılmaktadır. Bunun sebebi ise araç içerisinde bilinçsizce trafiğe çıkılmasından kaynaklanan kazalar ve bunların oluşturduğu hasarlardır.

TCS Sistemine göre, lastiklerden herhangi bir tanesi patinaja girdiği zaman devreye girer. Bu lastiğin patinaja girdiği uyarısını ABS sistemi vererek sürücüyü uyarır ve algılama yapar. ABS’nin hidrolik sistemi devreye girerek patinaj durumu yaşandığında TCS sistemine komut gönderir ve patinaja engel olur. Bu sistem aracın güvenliği ile fren sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için en önemli yardımcı sistemdir.

KolayFilo Araç Kiralama bünyesindeki araç stokları, güvenlik koşulları esas alınarak alıcısına kullanım kolaylığı sağlayan yardımcı sistemleri ile donanmış olup, siz değerli müşteri portföyüne hem güvenli araç kullanımı hem de konforlu sıfır kilometre araç deneyimi sunmaktadır.
 


Etiketler: Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) Nedir?