İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araç Lastiklerinin Raf Ömrü Ne Kadardır?

 Araçların her türlü bakımının zamanında yapılması çok önemlidir. Zamanında yapılmayan bakımlar aracın ömrünü kısaltacağı gibi hayati tehlikelere neden olabilir. Araçların her türlü bakımı önemlidir. Ama lastik bakımı ve değişimi ihmal edilmemelidir. Her araca uygun, farklı ölçülerde lastik bulunur. Ayrıca lastiklerin raf ömrü bulunmaktadır. Kişilerin bu konuda da araştırma yapması gerekir.
 
 Araç sahipleri farklı kaynaklardan veya internet üzerinden araç lastiklerinin raf ömrü ne kadardır? Diye araştırmaktadır. Raf ömrünü tamamlayan lastikler verimli olarak kullanılamaz. Yol tutuşu zayıflar. Aracın normalden daha fazla yakıt tüketmesine sebep olabilir. Lastiklerin raf ömrüne göre hareket edilmeli ve lastikleri değiştirmek gerektiği unutulmamalıdır.
 
 Araç Lastiklerinin Raf Ömrü Ne Kadardır?
 
 Araç lastiklerinin ömürleri konusunda ortaya atılan farklı fikirler bulunmaktadır. Fakat bu belirtilen bilgilerin içinde kesin olan bir bilgi bulunmamaktadır. Uzman kişiler bile bu konuda tam bir fikir birliğine varamamaktadır. Uluslararası alanda lastik konusunda otorite olan firmalar bile kesin bir süre verememektedir.
 
 Lastik Üretimi
 
 Lastik üretimi kapsamlı bir süreçtir. Lastiklerin üretimi aşamasında yük taşıyan lastiklerin performansı önemli bir kriter olmaktadır. Lastik üretimi aşamasında farklı kimyasal, doğal malzemeler bir arada kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte tüm malzemeler kullanılarak lastik üretimi yapılmaktadır. Üretim aşmasında oldukça özenli ilerlenmektedir. Belirli kriterler doğrultusunda üretilen lastiklerin yeterli seviyede performans göstermesi beklenir.
 
 Lastik üretimi aşamasında uygulanan kriterler hem araç performansı hem de insan hayatı açısından büyük önem taşımaktadır. Ama tüm bunlar kadar lastiğin uygun koşullarda saklanması da lastik performansı açısından önem taşır. Lastik saklanan yerlerin uygun koşullarda olması gerekir. Araç kullanım sırasında farklı yol koşullarına ve hava koşullarına maruz kalmaktadır. Lastiklerin bir depoda saklanması söz konusu ise deponun koşulları bu saklamaya uygun olmalıdır.
 
 Lastik Alımı Sırasında Dikkat Edilecekler
                                              
 Lastik alımı sırasında bazı kriterlere dikkat edilmektedir. Lastiğin markası, fiyatı, araca uygunluğu gibi özelliklere dikkat edilmektedir. Ayrıca lastiklerin mevsime göre de seçimi yapılmaktadır. Lastik kullanımında depolama ve kullanım koşulları gibi pek çok faktör bulunur. Sadece lastiğin üretim tarihi tek başına kriter olamaz.
 
 Lastiklerin Raf Ömrünü Neler Etkiler?
 
 Uluslararası otoritelerin açıklamaları dikkate alınabilir. Bu konuyla ilgili bir açıklama bulunabilir. Keskin hatları olmasa da bu açıklamanın otoriteler tarafından yapılması göz önüne alınır. Hafif ticari araçlar ve binek araçlar için yapılan bir açıklamadır. Buna göre kullanılmış ya da kullanılmamış lastikler üretim tarihinden itibaren 10 yıl içinde hasar görür.
 
 Burada bahsedilen hasar gözle görülür olmayabilir. Lastiklerde şekil bozukluğu da görülmeme durumu vardır. Lastik dişlerinde aşınma söz konu olmasa da değiştirilmesinin uygun olacağı belirtilir. Bu belirtilen süre uygun saklama koşullarının olduğu düşünülerek belirtilmiştir. Lastik satın alma tarihinden 2 yıl önce üretilmişse raf ömrü 8 yıla iner. Fakat bunun içinde uygun koşullarda saklanmış olması gerekir.


Etiketler: Araç Lastiklerinin Raf Ömrü Ne Kadardır?