İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Tork Ve Beygir Gücünün Farkı Nedir?

Beygir gücü genellikle hız ile ilgiliyken tork gücü ise çekiş kuvveti ile ilgilidir. Tork ve beygir gücünün temel ayrımı, gücün kullanılacağı ihtiyaç alanı farklılıkları ile belirlenir. Yarış araçlarının beygir gücü yüksektir; çünkü bu araçların hızlı olmaları gerekir. Tork gücünün ise hızla bir alakası yoktur. Bu durum “Tork ve Beygir gücünün farkı nedir?” sorusuna kısa bir örnek olarak verilebilir.

Peki, araç hareket halindeyken araca uygulanan tork ve beygir gücü nasıl anlaşılır? Tork gücünü öğrenmek için devir göstergesine bakılması gerekirken, hızla ile ilgili olan beygir gücünü öğrenmek için hız göstergesine bakılması gerekir. Araç ne kadar az devirde en yüksek hızına ulaşıyorsa tork gücü o kadar yüksektir.

Tork Nedir?

Tork genellikle beygir gücü ile karşılaştırılır ve aracın en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Döndürme kuvveti anlamına gelen tork, arabanın motorunda yer alan krank milinin 1 dakika içerisinde yaptığı dönme sayısı olarak daha detaylı olarak ifade edilebilir. Dönüşlerin az ya da çok olması, aracın çekiş gücünü ve hızını belirler.
Motorun dönme hareketini tekerlekleri itme kuvvetine dönüştürülmesini tork sağlar. Yani aracın özellikle yokuş yukarı sürüşte gösterdiği performans ve çekiş gücü torkunun iyi olması ile sağlanır.

Beygir Gücü Nedir?

Beygir gücü İngilizcesi HorsePower (HP) olan, 75 kilogram bir aracın 1 saniyede 1 metre hareket ermesi için gereksinim duyduğu güç miktarıdır. Gerçekte bir beygir gücü; 50 kilogram olmasına rağmen mühendisler tarafından 75 kilogram olarak belirlenmiştir.

Makineler üreten James Watt tarafından beygir gücü ifadesi, ilk kez kullanılmıştır. Makinelerin gücünü atların gücü ile kıyaslayarak en basit şekilde anlaşılmasını sağlamıştır.

Benzinli Motorlara Göre Dizel Motorların Tork Gücü Daha mı Yüksektir?

Benzinli arabalara göre dizel araçlardaki motorların piton kolu daha uzundur. Uzun kollu pistonlar daha yüksek dönüş kuvveti uyguladığından dizel motorların tork gücü daha yüksektir. Aynı zamanda bu durum yakıt tüketimini de azaltmaktadır.

Araç kiralamayı düşünenler için kurumsal araç kiralama ve yıllık araç kiralama seçenekleri ile güvenilir bir marka olan KolayFilo Araç Kiralamayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda Uzun dönem araç kiralama ve Yıllık araç kiralama seçenekleri de mevcuttur.  


Etiketler: Tork Ve Beygir Gücünün Farkı Nedir?